Traditii de Paste in Romania

Traditii de Paste in Romania
Paștele este, alături de Crăciun, una dintre cele mai importante sărbători legale din România. Paștele ortodox sărbătorește Învierea lui Iisus, iar asta îl face unul dintre cele mai importante și frumoase obiceiuri creștine. În acest an, ziua de Paște este sărbătorită pe 16 aprilie și este plină de obiceiuri și tradiții.

Este important să ne amintim că, dincolo de toate tradițiile, Paștele este o perioadă a anului în care familiile se reunesc și oamenii privesc viitorul într-o lumină mai strălucitoare. Aduce speranță și este un nou început pentru mulți, în timp ce sunt înconjurați, desigur, de simbolism și tradiții străvechi.

Sunteti curiosi să știti care sunt cele mai interesante lucruri pe care oamenii le fac inainte si de Paste? Continuați să citiți pentru a afla mai multe.
Nu numai sărbătoarea în sine este minunată, dar si zilele premergătoare Paștelui sunt pline de obiceiuri.
 

Vopsitul ouălor
Vopsitul ouălor este una dintre cele mai importante tradiții românești de Paște. Ouăle vopsite sunt mereu prezente pe masă în timpul sărbătorii, iar copiii abia așteaptă să participe la concursurile de spart oua. Tradițiile spun că oamenii care ciocnesc ouă vopsite în prima zi de Paște se vor vedea după moarte. Prima persoană care ciocneste oul trebuie să spună „Hristos a înviat”, în timp ce a doua spune „Adevarat a înviat!”. Credința este că persoana ale cărei ouă sunt nesparte se va bucura de cea mai lungă viață. De obicei, ouăle de Paște sunt vopsite în roșu și reprezintă sângele vărsat de Iisus Hristos la răstignirea Sa, dar pot fi și albastre, galbene sau verzi.

Un fapt interesant despre vopsirea ouălor ar fi că în unele regiuni ale tarii noastre, dar mai ales în Bucovina, vopsirea ouălor a devenit o adevărată artă care s-a răspândit din generație în generație. Culorile și simbolurile care sunt folosite pentru a incondeia ouăle au semnificații diferite, de exemplu, roșu înseamnă sânge, soare și dragoste, negru înseamnă eternitate și galben lumină sau tinerețe; liniile verticale simbolizează viața, iar cele orizontale înseamnă moartea. Obiceiul spune ca ele sa fie vopsite in Joia Mare.


Feluri de mancare
Pe langa ouale vopsite,gospodinele mai prepara si alte feluri de mancare in care mielul este elementul principal. Se pregateste friptură de miel, ciorba și, de asemenea, drob - o rețetă specifică de Paște care are ca ingrediente principale organe de miel. Și bineînțeles că nu putem rata cele mai populare preparate, care nu lipsesc niciodata de pe mesele romanilor, si anume sarmalele și salata boeuf. La desert, femeile gatesc traditionala pasca, cozonac dar si alte feluri de prajitura.


În seara dinaintea Paștelui
În seara de Inviere, oamenii merg la biserici pentru a participa la slujba. Ei tin in mana o lumânare pentru că la miezul nopții, preotul va ieși din biserică cu „lumina învierii” și o va da oamenilor. Recunoașterea învierii lui Iisus este marcată de cuvintele preotului „Hristos a înviat!”, iar mulțimea răspunde „Adevărat, a înviat!” Aceste exclamații vor fi folosite ca forme de salut pentru zilele următoare. De asemenea, unii dintre ei iau coșuri pe care le-au umplut cu alimente pe care le-au gătit în zilele precedente. Cei care aduc coșurile participă la întreaga slujba care durează de obicei până dimineața. Motivul pentru care fac acest lucru este pentru că, la sfârșitul ei, preotul urmează să binecuvânteze mâncarea stropind-o cu apă sfințită.

După slujba de la miezul nopții, familia se adună pentru prima masă de Paște. În prima zi, se obișnuiește ca întreaga familie să se spele într-un vas in care se pun ouă roșii și bani de argint sau de aur. Cel care se spală ultimul primește toți banii. Se spune că obiceiul îi va face pe toți sănătoși și prosperi.

Indiferent de religia cuiva, această sărbătoare este importantă pentru că face un lucru extraordinar și anume: aduce oamenii împreună. Cei mai mulți dintre ei decid să petreacă Paștele cu familiile lor, să viziteze niște vechi prieteni sau rude. Este minunat să-i aveti pe toți cei dragi la o masă, să ciocniti oua și să vă bucurati de acest moment minunat care aduce lumină și sens în viața noastră.
Paste Fericit! 

Suport clienti Luni - Vineri 10.00-18.00

0738663779 0722363801 office@pbotticelli.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!