Paştele este cea mai importantă sărbătoare creştină. Însă, cu prilejul acestei sărbători, oamenii nu numai că se bucura de înţelesul creştin,de Învierea Domnului, dar îşi fac timp pentru moment fericite împreună, în pace şi înţelegere. Simbolizează bucuria, lumina şi trezirea la viaţa a naturii.
Suntem în Săptămâna Mare şi m-am gândit să vă aduc aminte de câteva obiceiuri legate de această sărbătoare.
1. Tradiţia la români spune să ai pe masa de Paşte ouă roșii (care se vopsesc în Joia Mare), pască, friptură de miel, cozonac , drob şi vin roşu.
2. O altă parte importantă când vine vorba de pregătirile și tradițiile care se păstrează de Paște este curățenia făcută în casă. În trecut se obişnuia să se zugrăvească , să se schimbe mobila. Cu trecerea anilor s-a mai pierdut din obicei, acum obişnuim să facem o curăţenie generală şi să decorăm casa cu obiecte decorative şi figurine cu iepuraşi simpatic.
Povestea Iepuraşului de Paşti, aducător de ouă roşii, îşi are originile pe meleaguri germane, iepuraşul simbolizând fertilitatea. Desigur, iepuraşul de Paşti este un mit. În legendă, creatura aduce coşuri pline cu ouă colorate, dulciuri şi jucării la casele de copii în noaptea de dinainte de Paşte. Simbolul iepuraşului exista din vremea festivalurilor păgâne dedicate zeiţei Eastre – zeiţa Lunii. Legenda spune că Eastre a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp şi, pentru a o salva de la moarte, zeiţă a transformat-o într-o iepuroaică care făcea ouă.
Pentru a-i mulţumi binefăcătoarei sale, iepuroaica a început să decoreze ouăle făcute, dăruindu-i-le zeiţei. Din această legendă s-a născut tradiţia ca iepuraşul să aducă daruri copiilor de Paşti – dacă au fost buni, cuminţi, Iepurele Magic le va aduce un coş plin cu dulciuri.
3. Un alt obicei important care s-a păstrat de-a lungul anilor este înnoirea hainelor şi a încălţămintei. Se spune că de Paşte trebuie să porţi totul nou.
Această tradiție de a purta haine noi în ziua de Paște provine din perioada creștinismului timpuriu. Tradiția spunea că cei care se botezau în timpul slujbei de Paști erau îmbrăcați în alb.
Ei purtau aceste veşminte întreaga săptămână, ca pe un simbol al noii lor vieți. Cei deja botezați purtau haine noi, pentru a arăta că împărtășesc noua viața, a lui Hristos. În acest fel, obiceiul de a purta haine noi a devenit o tradiție de Paști.
După ce ai ales îmbrăcămintea perfectă pentru duminica Paștelui și ai asortat-o cu bijuteriile, singurul lucru rămas este să cauți o pereche drăguță de pantofi pentru a-ți completa ținuta.
Și aici te putem ajuta!
Vezi oferta de Paște la încălțăminte -> până la 65% Reducere
Tendința în această perioadă sunt sandalele, pantofii și balerinii, cu imprimeuri floarale, care îți vor aduce multe zâmbete și îți vor influența în bine starea de spirit!
Citește mai multe pe Florile, o bucurie purtabilă! Opt feluri de a introduce florile în garderoba ta.
4. Duminică dimineaţa, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint: să fie sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani.
5. Lumânarea Învierii, luată de la biserică, se păstrează în casă pentru a putea fi folosită în caz de nevoie.
6. Un alt obicei spune că, după ce s-au întors de la Înviere şi iau anafura, toată familia trebuie să mănânce un ou roşu şi pască pentru a fi curaţi ca pască şi sănătoşi că oul.
Bucurați-vă de un Paște minunat alături de cei care vă fac viaţa frumoasă!