1 Decembrie. La multi ani, Romania! La multi ani, romani!

1 Decembrie. La multi ani, Romania! La multi ani, romani!
Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an la 1 decembrie. Este o sărbătoare majoră care marchează un eveniment istoric semnificativ: unirea Transilvaniei cu Regatul Român în 1918. În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc pe străzi, la paradele militare din Alba-Iulia sau București, sau acasă alături de cei dragi.

Acest articol vă va arăta de ce a fost aleasă această dată, care au fost Zilele Naționale anterioare ale țării și cum puteți face parte din sărbătoare.

 

Ce s-a întâmplat pe 1 Decembrie?


România este rezultatul unificării succesive a teritoriilor începând cu secolul al XIX-lea și culminând cu Marea Unire de la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. În această zi, delegația României a adoptat Proclamația de la Alba Iulia privind unirea regiunilor Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului cu Regatul României. Câteva zile mai târziu, comunitățile săsești, o populație importantă a acestor regiuni, și-au declarat sprijinul pentru unire. O țară nouă și mai mare se naște astfel la sfârșitul Primului Război Mondial.

Ulterior, Regele Ferdinand a ratificat unirea, iar el, împreună cu Regina Maria, a fost încoronat la Alba Iulia la 15 octombrie 1922, în nou-construită Catedrală Ortodoxă a Încoronării.

Regiunile care formează astăzi țara noastră au fost timp de secole sub dominația sau ocuparea unor puteri străine: Imperiul Otoman, Imperiul Rus, Imperiul Ungar și Imperiul Austro-Ungar.



Primul Război Mondial a adus sfârșitul imperiilor și nașterea multor țări independente.

Sfârșitul războiului a reprezentat o lovitură puternică pentru Regatul Maghiar, care a pierdut, după Primul Război Mondial, aproximativ 2 treimi din teritoriile sale, inclusiv Transilvania.

Noul mare Regat al României a avut de înfruntat o nouă provocare: integrarea și respectarea valorilor tuturor etniilor care au venit cândva odată cu Marea Unire, cele mai mari comunități fiind sașii și maghiarii.
 

Cum a fost aleasă ziua de 1 Decembrie ca Ziua Națională a României?


După Revoluția Anticomunistă, au avut loc dezbateri în Parlamentul României pentru a decide care este data cea mai potrivită pentru Ziua Națională a acestei noi țări democratice. Unii parlamentari au susținut că 22 decembrie ar fi mai potrivită, acesta fiind momentul în care, în 1989, toți cetățenii români, indiferent de etnie sau religie, au început revoluția anticomunistă de la București.

În final, partidul condus de Ion Iliescu, fostul președinte al României, a ales ca 1 Decembrie să fie Ziua Națională a României. Decizia a fost votată în Parlament în iulie 1990.

1 Decembrie nu este prima Zi Națională a României.

În România, sărbătorirea Zilei Naționale a avut loc pentru prima dată pe 10 mai 1866. Era legată de ziua în care principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a intrat în București pentru a depune jurământul de credință în fața Parlamentului ca domnitor al României.

Aceeași zi a însemnat și proclamarea României ca stat independent în 1877, dar și încoronarea Regelui Carol I în 1881, acea zi fiind una dintre cele mai spectaculoase sărbători din istoria României.

Astfel, 10 mai a devenit sărbătoare națională sărbătorită prin diferite festivități și defilările armatei, tradiții păstrate de obicei și astăzi.

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, România a devenit o țară comunistă așa că, a fost necesară o nouă Zi Națională. Monarhia a fost înlăturată de la putere. Tânărul Rege Mihai I a fost forțat să abdice în 1947, iar Ziua Națională a fost declarată pe 23 august, făcând referire la ziua în care România și-a întors armele împotriva Germaniei naziste în 1944 al Doilea Război Mondial.
 

Ce să faceţi de 1 Decembrie?


În ciuda frigului, există multe modalități de a vă distra de 1 Decembrie în România.

Pentru că este sărbătoare națională, majoritatea românilor au o zi liberă, nefiind nevoiți să meargă la muncă. Doar afacerile private, precum magazinele și restaurantele, vor alege să lucreze, din dorința de a fi disponibile pentru majoritatea oamenilor, care sunt liberi în timpul zilei.

În toată țara se organizează parade militare, forțele armate defilând în cea mai bună uniformă a lor și purtând cu mândrie drapelul țării. Paradei se vor alătura trupelor militare, străzile țării răsunând din aceste bătăi și sunete deosebite.



În București, puteți vedea cea mai mare paradă militară din țară. Forțele călare de infanterie, tancuri, jandarmerie și multe alte forțe și vehicule militare vor defila pe străzile orașului, în mod organizat. Este destul de spectaculos să vezi toate aceste forțe militare afișate dintr-o dată.

Aceste parade sunt deliciul copiilor și sunt organizate de-a lungul Bulevardului Kiseleff traversând Piața Arcul de Triumf. De obicei, parada începe la ora 11:00.

Parada militară este organizată și la Alba Iulia, locul unde a fost adoptată Proclamația Unirii. Parada începe la ora 12:00.De asemenea, locuitorii din Alba Iulia vor avea parte de o mulţime de surprize, printre care focuri de artificii, masă caldă şi concert cu artişti cunoscuţi.

După paradă, oamenii se adună cu familia și prietenii pentru a sărbători împreună. Le place să meargă la cumpărături, să petreacă timp cu familia, să se întâlnească la cină sau să facă orice activitate pentru a se bucura de ziua lor liberă.

Târgurile de Crăciun sunt, de asemenea, atracția zilei. Pe 1 decembrie vor fi inaugurate Târgurile de Crăciun din multe oraşe,care îşi aşteaptă vizitatorii curioşi cu multe surprizee şi bunătăţi tradiţionale.

Dacă vizitați orice oraş din ţară, încălțați-vă corespunzător în această sărbătoare națională și veți experimenta o mare senzație de relaxare, deoarece toată lumea va profita de timpul liber.
 

Suport clienti Luni - Vineri 10.00-18.00

0738663779 0722363801 office@pbotticelli.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!