Cum să curăţăm pantofii pentru alergare

Cum să curăţăm pantofii pentru alergare
Atunci când aveţi o pereche de pantofi de alergare preferată, este probabil ca aceștia să acumuleze multă murdărie și noroi în timp. Deși ştiţi deja cum să curăţaţi pantofii de alergare,vă reamintim că ei vor avea o viață mai lungă și mai utilă dacă vă faceţi  timp pentru a îndepărta periodic murdăria. Particulele de murdărie și noroi pot acționa ca un abraziv pentru alergători, uzând structura pantofului și chiar cauzând vezicule.

Ca atare, dacă sunteți serios în privința alergării, este o idee bună să învățați cum să curățați pantofii de alergat și să începeți imediat să construiți câteva obiceiuri inteligente de curățare a pantofilor. Scopul dumneavoastră nu este neapărat să-i păstraţi să arate ca noi; ar fi mult prea multă muncă doar pentru ca ei să se murdărească la următoarea lor utilizare. Este esențial să îi păstrați suficient de curaţi pentru a fi funcționali și confortabili. Acest ghid vă va învăța cum să faceți exact asta.
 

Tipuri de pantofi de alergare

Când vă uitați la modul de curățare al pantofilor de alergare și ce întreținere necesită, trebuie să faceți o distincție importantă: diferența dintre pantofii de oraș și pantofii de teren. Unii oameni preferă să alerge pe trotuare și drumuri, în timp ce altora le place în primul rând să alerge pe poteci sau prin pădure. Unii vor să le facă pe amândouă!

În funcție de devotamentul dumneavoastră pentru această activitate, este posibil să aveți sau nu o pereche de „pantofi de oraș” și o pereche de „pantofi de teren”. Dacă aşa este, va trebui să aveți în vedere câteva strategii de curățare separate pentru fiecare. Pantofi diferiți există pentru fiecare activitate, până la urmă. Pantofii de alergare off-road tind să prioritizeze tracțiunea și protecția împotriva pietrelor, în timp ce încălţările de pavaj tind să folosească confortul, reducerea impactului și reducerea greutății.Chiar dacă nu aveți un pantof separat pentru fiecare activitate, modul în care aceste activități se reflectă asupra încălțămintei (și acumulează murdărie) este foarte diferit. În timp ce curățarea unui pantof de alergare este mai mult sau mai puțin la fel, indiferent de locul în care s-a murdărit, praful se va acumula în zone diferite cu fiecare tip de pantof. Țineți cont de două lucruri când citiți acest ghid:
 
 • Cu încălțămintea de alergare, murdăria se va acumula în mare parte pe exteriorul pantofului. Cu toate acestea, încălțămintea care a fost scufundată (cum ar fi într-o băltoacă) și este îmbibat cu apă necesită o îngrijire specială. Majoritatea eforturilor de curățare se vor concentra pe exteriorul pantofului.
 • Pentru un pantof de alergare pe trotuar, transpirația și mirosul vă vor fi inamicul. În funcție de locul în care locuiți, poate fi necesar să urmăriți și bălțile cu pantofi de oraș. Cea mai mare parte a curățării se va concentra pe interiorul pantofului.


Cum să curățați pantofii de alergat?


Există un protocol specific pe care majoritatea alergătorilor îl urmează pentru a curăța pantofii de alergare, iar dumneavoastră ar trebui să faceţi același lucru. Deși nu trebuie să respectați următorii pași în mod exact sau în ordine, asigurați-vă că încercați să curățați în mod regulat fiecare parte a pantofului.

În timp ce pantofii de trail vor avea nevoie de un frecat exterior mai des decât pantofii de oraș, de exemplu, ambii pantofi ar trebui să fie curățați periodic de sus în jos pentru a-i menține funcționali, confortabili și în siguranță.
 

Lăsaţi-vă pantofii să se usuce!


Dacă tocmai aţi ajuns acasă după o alergare bună, probabil că sunteţi tentat să spălaţi imediat pantofii cu niște detergent. Cu toate acestea, dacă încălțămintea este plină de noroi, este de obicei o idee bună să lăsați mai întâi noroiul să se usuce. Acest lucru îi face mai ușor de curățat, iar murdăria este mai puțin probabil să pătrundă și să vă păteze pantofii de sport și în acest fel.

Dacă pantofii tăi sunt transpirați sau plini de apă, dar nu sunt plini de noroi, poți începe să-i curăţaţi imediat,  deoarece oricum îi veți umezi în timpul procesului de curățare sasa ca, nu există niciun motiv să așteptați!
 

Scoateţi totul din pantofi!


Următorul pas important va fi să scoateţi orice parte detașabila ale pantofilor dumneavoastră. Pentru majoritatea alergătorilor, aceasta include atât branțul, cât și șireturile pantofilor. Cu toate acestea, dacă branțul este lipit sau aderat în alt mod de încălțămintea, nu o forțați afară! Îndepărtați branțul numai dacă se desprinde ușor de pantof (ceea ce va fi cazul majorității alergătorilor).

Puteți spăla branțurile și șireturile de mână, dacă doriți, sau le puteți pune într-o față de pernă și le puteți rula prin ciclul blând al mașinii de spălat la rece. Cu toate acestea, dacă nu sunteți sigur dacă tălpile interioare și șireturile pot face față unei călătorii prin uscător, este mai bine să le spălați manual mai târziu.
 

Curățați murdăria și noroiul!


Următorul pas va fi să curățați orice noroi și murdărie din exterior de pe pantofi, dacă este cazul. Atâta timp cât ați lăsat noroiul să se usuce, acesta ar trebui să se zgârie sau să se perie cu ușurință. Utilizați instrumente precum:
 
 • O perie de frecat cu peri moi;
 • O periuţă de dinţi;
 • Un burete moale.Diferitele perii și bureți vă vor ajuta să ajungeți la noroi și murdărie în diferite locuri. O perie de frecat, de exemplu, va fi utilă pentru curățarea întregului pantof, în timp ce o periuță de dinți va funcționa cel mai bine în crăpăturile mici în care peria de frecat și buretele nu pot ajunge.
 

Spălați-vă pantoful exterior!


Odată ce ați îndepărtat noroiul și murdăria de pe pantofi, următorul pas este să îi spălați! Deși unele surse vă pot spune că spălarea pantofilor la mașină este în regulă, noi nu o sfătuim. Cu toate acestea, dacă încălţările permit spălarea la mașină, atunci puteţi încerca.  Doar asigurați-vă că utilizați ciclul blând al mașinii dumneavoastră la rece.

Cu toate acestea, pentru majoritatea pantofilor, cel mai bine este să staţi departe de spălarea la mașină. Acest lucru se datorează faptului că răsturnarea pantofilor în mașina de spălat poate duce la slăbirea și desfacerea straturilor de material textil. Nu se știe niciodată cum va reacționa o singură marcă de încălțăminte la o mașină de spălat, așa că, cu excepția cazului în care marca în sine permite acest lucru, spălarea de mână este un pariu mult mai sigur.

Pentru a începe, amestecați un săpun blând, cum ar fi detergentul de rufe ecologic, cu apă pentru a crea o soluție blândă de spălare. Unii pantofi se vor descurca mai bine cu un detergent specializat pentru pantofi, cum ar fi cei cu un strat exterior impermeabil sau Gore-Tex®. Nu scufundați sau saturați nici partea superioară a pantofului. Partea superioară a încălțămintei ar trebui să aibă nevoie doar de curățare.

Pentru tălpile exterioare ale pantofilor, nu ezitați să le scufundați în soluția de apă cu săpun, apoi spălați-le generos cu unul dintre instrumentele de spălat. Pentru pantofii cu caneluri adânci în tălpi, o perie de frecat sau o periuță de dinți va funcționa cel mai bine, în timp ce un burete ar trebui să funcționeze bine pentru majoritatea celorlalți pantofi. Clătiți cu grijă încălțămintea cu apă curată când ați terminat.
 

Curățați și dezodorizați interiorul pantofilor!


Curățarea interiorului pantofilor este, probabil, chiar mai importantă decât curățarea exteriorului. La urma urmei, s-ar putea să nu intraţi într-o băltoacă noroioasă de fiecare dată când alergaţi, dar probabil că picioarele dumneavoastră vor transpira aproape de fiecare dată.

Dacă lăsaţi transpirația să se acumuleze în pantofi, va cauza condiții insalubre și miros. În cele mai grave cazuri, ar putea cauza chiar probleme de sănătate pentru picioarele dumneavoastră.
 

Cum să vă spălați branțurile pentru pantofi de alergat?


Cu toții avem câteva perechi de pantofi de alergare pe care place să îi purtăm cu fiecare ocazie. Dar ce se întâmplă dacă după câțiva ani tălpile interioare ale pantofilor de alergare încep să pară plictisitoare și murdare? S-ar putea să simţiţi că este timpul pentru o pereche nouă, dar de ce să cheltuiţi bani cumpărând una nouă când le puteţi curăța cu ușurință pe cele vechi în 5-10 minute, urmând pașii simpli menționați mai jos.

Lucruri necesare pentru curățarea branțurilor pentru pantofi de alergat:
 
 • Apa caldă;
 • Material moale;
 • Detergent de rufe delicat;
 • Uscător de aer/uscător de păr.

Dacă utilizați detergent de rufe, adăugați 1-2 lingurițe de detergent de rufe per cană de apă. Nu folosiți săpun direct, deoarece va lăsa reziduuri pe tălpile pantofilor.
 

Sfaturi de întreținere pentru pantofii dumneavoastră de alergare:

 
 1. Purtați întotdeauna șosete când introduceți picioarele în pantofi. Acest lucru va preveni frecarea dintre piele și branțul pantofilor,evitând astfel formarea de vezicule pe picioare.
 2. Dacă doriți să le păstrați pentru utilizare pe termen lung sau aveți nevoie de amortizare de lungă durată, înlocuiți branțurile vechi cu altele noi.
 3. Folosiți un uscător de aer sau un uscător de păr pentru a le menține curate și uscate, mai ales dacă utilizați detergent de rufe.
 4. Picioarele transpiră foarte mult în timpul exercițiilor, așa că asigurați-vă că ștergeți transpirația de pe pantofi.
 5. Nu lăsați apa să stea perioade lungi de timp în interiorul pantofilor după spălare. Vor deveni vulnerabili la mucegai.
 6. Ștergeți orice murdărie cu o cârpă umedă înainte de a folosi branțurile în pantofi.
 7. Dacă găurile de pe suprafaţa branturilor sunt rupte, este mai bine să le înlocuiţi cât mai curând posibil, deoarece aceste găuri vor deveni mai mari în timp.
 8. Puteți aplica și pudră de talc pe tălpile pantofilor de alergare, ceea ce ajută la hidratarea picioarelor şi la prevenirea transpiraţiei.
 9. Înlocuiți des șireturile uzate, deoarece acestea vor face tălpile de pantofi mai predispuse la uzură.
 10. Când depozitați încălțămintea, nu-i păstrați în aer liber pentru perioade lungi de timp. Acest lucru ajută la prevenirea dezvoltării mucegaiului.

Unor oameni le place să-și curețe branțurile pantofilor de alergare folosind o mașină de spălat, deoarece este o modalitate convenabilă și rapidă de a curăța pantofii. Cu toate acestea, această abordare poate deteriora materialul de amortizare din interiorul tălpilor pantofilor de alergare dacă le puneți la un ciclu mare de spălare sau un ciclu de centrifugare de mare putere pentru o perioadă foarte lungă de timp.De asemenea, se recomandă să utilizați cicluri de spălare regulate cu apă rece sau caldă, mai degrabă decât apă fierbinte, deoarece apă fierbinte poate deteriora și materialul de amortizare din branțurile pantofilor de alergare.     

Dacă ați ales să nu vă spălați branțurile, acum este momentul să le spălați. Puteți folosi amestecul de săpun blând pentru aceasta, dar vă recomandăm un amestec echilibrat de bicarbonat de sodiu și apă. Acest lucru va crea o pastă care elimină mirosurile pentru pantofi. Alternativ, puteți să vă spălați interiorul pantofilor cu săpunul blând, apoi să-i deodorizați turnând bicarbonat de sodiu în pantofi după ce sunt uscaţi.
 

Uscați-vă pantofii!


Ultimul pas în curăţarea pantofilor este să-i lăsați să se usuce bine. Deși există multe modalități populare de a accelera timpul de uscare a pantofilor, multe dintre ele vă pot deteriora încălțămintea. Cel mai bun mod de a vă usca încălţările este să îi lăsați în casă într-o zonă bine ventilată.

Un ventilator îi va ajuta să se usuce mai repede, dar nu este necesar. Este o idee bună să vă umpleți ușor pantofii cu prosoape de hârtie sau ziar pentru a-i ajuta să se usuce și să-și mențină forma. Lăsați ziarul sau prosopul de hârtie în încălţări pentru cel puțin primele 24 de ore de uscare.

Pe de altă parte, nu vă recomandăm să faceți oricare dintre următoarele:
 
 • Uscați-vă pantofii în uscător;
 • Uscați-vă alergătorii la soare;
 • Uscați-vă încălțămintea peste un orificiu de aerisire, un calorifer sau un cuptor din casă.


Cum să faci pantofii de alergat să reziste (pe lângă curățare)?


A spăla pantofii de alergare înseamnă a-i ajuta să reziste testului timpului. Pantofii de alergat pot fi scumpi, indiferent de tip, așa că probabil că vreţi să îşi merite banii. Cu toate acestea, există și alte câteva strategii de reținut aici (pe lângă curățarea lor în siguranță și curățarea lor des) care vă pot ajuta să prelungiți durata de viață a pantofilor.Purtați pantofii doar când alergaţi.


Acest lucru este doar o idee, dar dacă vreţi ca pantofii dumneavoastră de alergare să reziste mult timp, cel mai bine este să-i purtaţi doar când aveţi nevoie. Rezistați tentaţiei de a îi purta la sală (cu excepția cazului în care veți alerga pe o pistă) sau în afara ei, cum ar fi atunci când faceți cumpărături. Dar dacă nu aveţi de gând să alergaţi, nu purtaţi pantofii de alergare!


Păstrați o pereche alternativă.


Aceasta este o altă idee – este o idee bună să păstrați o pereche alternativă de pantofi de alergare, cum ar fi o pereche mai veche, purtată, pentru activități fără alergare și zile cu vreme rea. La urma urmei, dacă nu purtați pantofii de alergare buni în zilele ploioase, în primul rând, nu va trebui să-i spălați atât de mult. Dacă sunteți un fan al purtării pantofilor de alergat în aer liber, acesta este, de asemenea, un lucru pe care veţi dori să îl uitați.

Dacă aveți o pereche mai veche de pantofi de alergat pe care doriți să o înlocuiți, prelungiți-le viața cât mai mult posibil purtându-i prin casă, când plimbați câinii sau oriunde vă puteți simți tentat să profitați de ei. Acest lucru vă va permite să vă păstrați pantofii de alergare noi, specializați, într-o formă de vârf pentru evenimente importante de alergare, permițându-vă, în același timp, să purtați o pereche de pantofi preferaţi în aer liber.

Credeți sau nu, pantofii au nevoie și de zile de recuperare. Acordarea pantofilor de câteva zile pentru a sta între utilizări le oferă timp să își reia forma, de exemplu. Ca atare, a avea o pereche alternativă de pantofi – vechi și sparți sau altfel – va plăti prin păstrarea ambelor perechi de pantofi mai frumoase pe termen lung. Acest lucru este important mai ales dacă concurați în competiții de alergare care vă mențin activ timp de câteva zile sau săptămâni la un moment dat.

Dacă nu sunteţi un iubitor de trasee, puteţi avea în schimb un pantof diferit pentru multiplele tipuri de exerciții. De exemplu, un alergător profesionist poate avea o pereche de încălțăminte pentru antrenamente mai rapide și mai intense, cum ar fi sprintul, și ar putea avea un set complet diferit pentru competițiile de anduranță, cum ar fi maratoanele.Iar dacă tot am adus vorba de maratoane, nu uitați să vă curățați din timp pantofii de alergat, pentru că anul acesta, conform sportsplanner.com avem cel puțin 20 de maratoane la care putem participa, trasee de oraș dar și de munte: Brașov Marathon 2022, DHL Carpathian Marathon 2022, Runsilvania Wild Race, Transmaraton 2022, Maratonul București și multe altele.


Evitați temperaturile extreme!


La fel ca majoritatea lucrurilor, pantofii nu se descurcă deosebit de bine atunci când sunt expuși la temperaturi extreme în intemperii. Deși ar putea fi tentant să lăsați o pereche de încălţări în mașină pentru comoditate, acestea ar putea ajunge rapid să se coacă în căldura verii sau să înghețe în frigul iernii în acest fel. Dacă un ciclu de mașină de spălat vă poate deteriora pantofii, ce le-ar putea face o zi petrecută într-o mașină de copt?

Ca atare, este întotdeauna cel mai bine să vă păstrați pantofii esențiali în condiții de temperatură controlată. În loc să îi lăsaţi în mașină, păstraţi-i într-o geantă din material textil sau într-un săculeţ pe care să îl puteţi lua rapid când ieşiţi pe ușă. Pantofii dumneavoastră vă vor mulțumi pentru asta, oferindu-ți o viață mai lungă.
 

Durata de viaţa a pantofilor de alergare.


Consensul este că o pereche de pantofi de alergare ar trebui să fie întotdeauna înlocuită după aproximativ 800.000 km de utilizare. Cu toate acestea, unele încălțăminte pot necesita înlocuire înainte de aceasta (se întâmplă să fi enumerat mai sus multe motive). Dacă luaţi notițe diligent, este util să ţineţi evidența kilometrajului pe care îl faceţi în pantofi. Cu toate acestea, cel mai bun lucru este să înregistrați ziua de naștere a pantofilor.:)

Înregistrarea zilei de naștere a pantofului nu este o soluție perfectă, dar vă va oferi o idee generală despre cât de mult kilometraj au văzut. De exemplu, dacă alergi un km şi jumătate pe zi, pantofii dumneavoastră vor începe să se uzeze după un an și vor trebui să fie înlocuiți într-un an și jumătate. Mulți alergători aleg să scrie ziua de naștere a pantofilor lor în interiorul pantofului pentru a ține evidența.
        
Pantofii de alergat sunt scumpi și nu sunt o achiziție care ar trebui făcută ușor. Cu toate acestea, știind cum să curățați pantofii de alergare și având grijă de ei, le puteți prelungi viața mult mai mult decât ar putea face un utilizator neinformat.

 

Suport clienti Luni - Vineri 10.00-18.00

0738663779 0722363801 office@pbotticelli.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!