Sună bine? Cu siguranţă!
În această perioadă vă încurajăm să faceţi iesiri in natura, fie drumeţii scurte de o singură zi, fie excursii de mai multe zile.
Aşadar, echipamentul potrivit pentru activităţile dumneavoastră în aer liber este cheia succesului în această perioadă cu vreme oscilantă. Ne dorim să aveţi o drumeţie plăcută şi sigură, iar pentru asta trebuie să luaţi în calcul câteva aspecte.
- Ce activitate urmează să fac?
- Care sunt valorile maxime şi minime prognozate pe ziua respectivă?
- Voi transpira mult?
- Cât timp voi sta afară?
Când ne pregătim pentru drumeţie în acest anotimp trebuie să ne gândim la calităţile unice ale acestui sezon:diferenţe mari de temperatură între zi şi noapte cu posibil îngheţ, zile scurte, ploi mărunte şi chiar zăpada timpurie, trasee alunecoase datorită noroiului, topirea zapezii si frunze putrezite.
Vremea de toamnă poate fi frumoasă şi chiar caldă , dar şi rece şi umedă.
Indiferent de cum va fi, vă puteţi bucura de drumeţii atâta timp cât vă pregătiţi bine.
Chiar dacă s-ar părea că aveţi o zi minunată şi caldă în faţă, trebuie să fiţi pregătiţi şi pentru schimbări bruşte şi ploi. Ţineţi cont că oricare ar fi vremea la poalele munţilor, aceasta se poate schimba cu fiecare metru de altitudine pe care-l parcurgeţi.
În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, trebuie să luaţi în calcul straturile absorbante. Sunt considerate a fi cele care vă ajută să vă menţineţi uscat, îndepărtând umezeala de pe piele.
Umezeala este inamicul principal al reglării temperaturii şi îndepărtând-o de pe piele nu numai că accelerează răcirea prin evaporare atunci când corpul este încins,dar ajută şi la prevenirea procesului prin care aerul rece distruge căldura corpului.
De vreme ce veţi avea de-a face cu ambele extreme atunci când vă aventuraţi in excursii în timpul toamnei, puteţi începe ziua purtând ceva pufos, iar la prânz când se încălzeşte, puteţi rămâne într-un tricou. Asigurați-vă că sunteţi perfect uscat înainte de a pune următorul strat pe dumneavoastră.
Lâna merinos este uimitoare şi perfectă pentru acest gen de îmbrăcăminte, la fel şi ţesăturile sintetice. Sub nici o formă nu se recomandă bumbacul. Păstrează umezeală şi veţi rămâne mai rece decât trebuie pentru mai mult timp.
Peste articolele principale ce vin în contact direct cu pielea trebuie să puneţi îmbrăcăminte sintetică sau din puf. Un pullover subţire sau un hanorac din fleece este o opţiune bună.
În plus, puteţi băga în rucsac un alt strat călduros, ca o jachetă termică de acelaşi tip. În momentul în care ne oprim din mişcare, poate deveni foarte rece imediat, mai ales pe vânt puternic şi vreme umedă. Jachetele termice uşor de ambalat (sintetice sau puf), sunt din nou perfecte pentru acest lucru.
Poate fi destul de dificil la început, cu atâtea straturi de luat şi de dat jos, dar vă veţi perfecţiona cu timpul.
Să nu uităm că toamna plouă, şi încă mult. Uneori şi vântul suflă cu putere. Aşadar este necesar să vă echipaţi şi cu o geacă rezistenta la apă şi vânt.
De obicei o haină de ploaie uşoară sau soft shell, este cea mai inspirată alegere. Astfel veţi rămâne uscat şi vă veţi putea bucura în continuare de drumeţia dumneavoastră.
Când vine vorba despre drumeţia pe munte hainele nu pot fi niciodată prea multe, aşa că, luaţi întotdeauna şi ceva în plus. O pălărie, mănuşi şi un fular, vă pot ajuta să salvaţi situaţia în caz de nevoie. În general vara alegem pantaloni atât de subţiri încât aproape că nu-i simţim.
Chiar şi dacă este umezeala, aceştia se vor usca în cel mai scurt timp posibil. Totul se schimba însă, atunci când scad temperaturile. Nu este nimic distractiv, să ai pantalonii umezi, combinaţi cu vânt puternic şi rece.
Chiar şi o pereche de pantaloni uscaţi, dar subţiri s-ar putea să nu fie tocmai plăcuţi atunci când faceţi drumeţie pe crestele munţilor.
În plus umezirea pantalonilor nu este sigura problema, ci şi udarea cizmelor în interior, lucru ce ar putea fi destul de neplăcut. Aşa că o pereche de pantaloni waterproof este tot ce aveţi nevoie.
O idee inspirată ar fi să purtaţi pantaloni din material textil, mai groşi, de genul soft shell, care oferă o protecţie suplimentară împotriva vântului şi al frigului, fiind totodată respirabili şi confortabili.
Amintiţi-vă că blugii nu sunt niciodată o alegerea inspirată pentru drumeţii. Sunt foarte grei şi odată udaţi, uscarea lor va dura o veşnicie.
Toamna avem frunze în culori minunate, ceea ce înseamnă că acele frunze cad şi fac cărările alunecoase. Dacă mai şi plouă, poate deveni periculos. Uneori dimineaţă sau la altitudini mai mari, putem găsi chiar zăpada şi îngheţ.
Alegeţi doar încălţăminte de drumeţie sau cizme cu tălpi foarte bune, robuste, care oferă o tracţiune bună. În plus, probabil doriţi şi o protecţie mai bună împotriva apei, decât vara.
Nimic nu vă poate distruge mai repede drumeţia, decât o pereche nepotrivită de încălţăminte. Aşadar, dacă aveţi de gând să vă aventuraţi pe trasee montane, este necesar să investiţi într-o pereche de încălţăminte special concepută pentru astfel de activităţi în aer liber.
Perechea de încălțăminte care are echilibrul perfect între confort, tracţiune, greutate şi durabilitate va face diferenţa fiecărui pas pe care îl faceţi pe traseu.
Tendinţele în ceea ce priveşte încălţările pentru drumeţii îşi schimbă direcţia, de la încălţămintea bădărana, cum era odată, spre pantofi mai uşori , care sunt mai rapizi şi mai confortabili. Se ştie că atunci când aveţi în spate un rucsac încărcat sau când vă aventuraţi pe crestele muntoase, nu mai aveţi aşa mare siguranţă în glezne. Dar, la cât de uşori şi practici sunt pantofii pentru drumeţii, în zilele noastre, aproape că nici nu îi veţi simţi.
Dacă preferaţi încălţămintea peste gleznă, critică pentru confortul şi performanţă de pe traseu, trendul se îndreaptă către materiale uşoare, care oferă un suport decent şi sunt şi rezistente la apă. Desigur că aveţi la dispoziţie şi variantele care nu sunt impermeabile, ideale pentru sezonul cald.
Alegerea încălţămintei potrivite este una personală: ce merge pentru unii poate să nu fie cea mai inspirata alegere pentru ceilalţi. În general, încălţămintea ideală trebuie să ofere spaţiu degetelor pentru a se întinde şi a se îndoi aşa cum trebuie, are perniţe speciale ce preiau forma tălpii şi este flexibilă în partea superioară, permiţându-le astfel să se mişte odată cu piciorul dumneavoastră.
Pantofii waterproof sunt cu adevărat salvatori dacă obişnuiţi să vă aventuraţi în zone cu umezeală şi nămol. Sunt ideali mai ales în anotimpuri ploioase. Încălţările waterproof nu sunt potrivite vara, deoarece nu lasa piciorul să respire şi pot fi greoi şi dificil de purtat pe uscat atunci când se umezesc. Cei care nu sunt impermeabili sunt mai uşori şi lasa piciorul să respire mai bine, iar dacă se umezesc aceştia se usucă foarte repede vara.
Dacă nu aveţi probleme cu gleznele şi traseul este uşor, puteţi alege şi încălţăminte mai joasă. Este posibil totuşi să doriţi să purtaţi jambiere cu încălţăminte mai joasă pentru a nu va intra resturi în pantofi.
Luaţi în calcul şi stratificarea şosetelor. Mai întâi ceva sintetic, apoi o şosetă de lână pentru amortizare, pentru a preveni bătăturile şi pentru o izolaţie bună.
Ce drumeții facem zilele astea? Nu uitați să vă echipați corespunzător.